Cukrászműhely nyitás – mire van szükséged a sikerhez?

Szabó Réka Kata

Szabó Réka Kata

Azt gondolod, hogy a legfontosabb információ, amire cukrászműhely nyitás kapcsán szükséged van, az az, hogy milyen előírásoknak kell megfelelnie a műhelynek? Ennél nagyobbat nem is tévedhetnél.

Én is szeretnék tortaműhelyt nyitni

A történet általában a következő: az ember elkezd sütni és közben rájön, hogy ez fantasztikus kikapcsolódás, aztán az elkészült sütiket megosztja a rokonokkal és ismerősökkel, akik odáig vannak értük és előbb-utóbb felmerül a kérdés: „Annyira ügyesen sütsz, miért nem ezzel foglalkozol?”

Hősünk pedig komolyan elgondolkodik ezen és belevág a cukrász képesítés megszerzésébe, majd a papírral a kezében elkezd utánajárni, hogy pontosan mi is kell egy tortaműhely kialakításához, azt gondolva, hogy ez a legfontosabb tudás, amire szüksége lesz és amivel nem rendelkezik. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez óriási tévedés.

2010-ben pontosan ugyanígy voltam ezzel én is, azzal az aprócska különbséggel, hogy akkor még se híre se hamva nem volt az olyan szakértőknek és tananyagoknak, melyek minden információt egyszerre, speciálisan tortaműhely vagy cukrászműhely kialakításához foglaltak volna össze.

Így nekem akkor a nehezebb utat kellett bejárnom, vagyis minden – a műhely megfelelő kialakításához szükséges – információmorzsát egyenként gyűjtöttem össze az online térből, melyeknek aztán jelentős részéről a hatósági engedélyezés során kiderült, hogy részben vagy egészben hibás. A több száz kutatással töltött óra mind veszendőbe ment, a hibás információk miatti újratervezés pedig nem csak további értékes időt vett igénybe, de meglehetősen megkeserítette az indulást.

Szakértők segítenek a cukrászműhely kialakításában

Ma már több tananyag, sőt szakértői támogatás is elérhető, ha az ember szeretne egy tortaműhely kialakításának minden lépésével tisztában lenni, és a lehető legkevesebb kerülőúttal eljutni a céljához, vagyis a minden előírásnak megfelelő cukrászműhelyhez.

Több formában is hozzájuthatsz a szükséges információkhoz: ha önállóan vágnál bele a megvalósításba, megvásárolhatsz egy könyvet vagy tananyagot, ami összefoglalja az összes fontos információt, de már arra is van lehetőség, hogy a cukrászda nyitás témakörében gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakértő segítségét kérd, aki teljeskörű támogatást tud nyújtani és elvezet a tervezéstől a hatósági szemléig.

Saját, cukrászműhely kialakításával kapcsolatos tapasztalataimat én is összefoglaltam egy tananyagban, amit a közreműködő hatóság szakemberével egyeztetve, a jelenlegi jogi szabályozásnak megfelelően aktualizáltam. Ezt ITT tudod megrendelni.

Van egy szuper, saját cukrászműhelyem – ezzel készen is lennénk?

A legtöbben úgy gondolják, hogy a saját cukrászműhely nyitásának legnehezebb részén a műhely kialakításával már túl is vannak. A rossz hír az, hogy ezzel mindössze a technikai feltételeit teremtetted meg annak, hogy cukrász készítményeket értékesíthess, de ez még fényévnyi távolságra van egy sikeresen működő cukrász vállalkozástól.

Nagyszerű, hogy elkészült a műhelyed, ahol mostantól édes alkotással töltheted a napjaidat, de mihez kezdesz vele? Hogyan lesz a csillogó-villogó új műhelyből valódi vállalkozás, amiből olyan jövedelmet tudsz biztosítani magadnak, amilyenről álmodtál.

Elég az eszköz (vagyis a műhely) a sikerhez, vagy szükség van az eszköz használatához szükséges tudásra is (vállalkozói ismeretek)?

A helyzet nagyjából ugyanolyan, mintha vennél pl. egy airbrush gépet, de fogalmad sem lenne, mi az és pontosan mire, no és hogyan kell használni. Meg van az eszköz, de nincs meg a szakszerű és eredményes használatához szükséges tudás. Nekiállhatsz összeszerelni és próbálkozhatsz a használatával, de az eredmény nagy valószínűséggel elég siralmas lesz. Ha szerencséd van, némi próbálkozás után lassan ráérzel a használatára, de az is lehet, hogy soha nem jössz rá, mire való igazából és hogyan kell helyesen használni.

Mennyivel egyszerűbb lett volna a megvásárlása előtt alaposan utána járni, mire való és hogyan kell pontosan használni, hogy lásd a benne rejlő potenciált és a használatával járó kihívásokat is! Még az is lehet, hogy rájöttél volna, hogy nem pont erre az eszközre van szükséged és megspóroltál volna rengeteg időt és pénzt, amit a gépbe és a próbálkozásokba fektettél. A csalódottságról nem is beszélve.

Na jó, de akkor mire van szükségem ahhoz, hogy sikeres cukrász vállalkozásom legyen?

A legfontosabb, amit meg kell érteni, hogy ez egy VÁLLALKOZÁS, melynek sikeres működtetéséhez elengedhetetlen a vállalkozói ismeretek elsajátítása.

Tisztában kell lenned a vállalkozással kapcsolatos alapvető pénzügyi, jogi és marketing ismeretekkel és elengedhetetlen, hogy a cukrászműhely működtetésével kapcsolatos kötelezettségekkel is képbe kerülj. Ezek nélkül sajnos elég kevés az esély arra, hogy pénzügyileg is sikeres cukrász vállalkozást működtess, amiből valódi jövedelmet tudsz biztosítani magadnak.

Ezzel kapcsolatban is számtalan információ érhető el az interneten. Ha sok idő áll rendelkezésedre és szívesen keresed meg a szükséges információkat, melyekből könnyedén ki tudod választani, hogy mi az, ami valós és a Te cukrász vállalkozásodra is érvényes, akkor azt javaslom, hogy ennek még a műhely kialakítása ELŐTT állj neki.

Ha szeretnél rengeteg időt, energiát és a félinformációkból adódó kellemetlenséget és félreértést megspórolni, akkor mindenképpen ajánlom az online tananyag formájában elérhető ’Hobbi cukrászból vállalkozó’ programot. Ebben a formában saját tempódban tudod elsajátítani az ismereteket ITT.

Kb. kéthavonta lehetőség van arra is, hogy a program anyagát szakértő vezetéssel, egy egyhónapos mentorprogram keretében, másokkal együtt – egy támogató csoport tagjaként – dolgozd fel. Az aktuálisan meghirdetett programokról ITT tájékozódhatsz.

Vágj bele felkészülten az álmod megvalósításába és ne hagyd, hogy az esetleges felkészületlenség a sikered útjába álljon! Akár önállóan, akár egy komplett tananyag segítségével, de mindenképpen MÉG A MŰHELY KIALAKÍTÁSA ELŐTT készülj fel egy sikeres cukrász vállalkozás működtetésére.

Ha egy átfogó program keretében szívesen tudnál meg többet az egyes desszertekről, szeretettel ajánlom figyelmedbe online sütemény készítő tanfolyamaimat, melyek egy-egy téma köré épülve adnak széleskörű ismereteket az amatőr vagy akár profi cukrászoknak.

Ha saját cukrász vállalkozás indítását tervezed és szeretnél felkészülten belevágni, akkor a sikeres elindulást támogató ‘Hobbi cukrászból vállalkozó” programot, vagy annak egyes elemeit (vállalkozóvá válás, cukrászműhely kialakítás, cukrász marketing, cukrászműhely működtetése) ajánlom.

Ha szívesen értesülnél a legfrissebb blogbejegyzésekről, induló kurzusokról vagy egyéb sütis hírekről, iratkozz fel hírlevelemre

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Kapcsolódó bejegyzések

sütő
Cukrászat

Mindent a sütésről – sütő használati kisokos

Ha – akárcsak én – Te is azok közé tartozol, akik soha nem értették, mégis mi értelme lehet fizikát és kémiát tanulni, akkor remélem, ezzel a bejegyzéssel sikerül kicsit más fényben feltűntetnem ezt a két mostohán kezelt tudományterületet.

Olvass tovább »
mennyibe kerül egy torta
vállalkozás

Mennyibe kerül egy torta

Akár fogyasztóként, akár hobbicukrászként, akár cukrász vállalkozóként gondolkodsz el a torták áráról, mindenképpen érdemes figyelembe venni néhány szempontot, ha azt kell meghatároznod, miért kerül egy torta annyiba, amennyibe.

Olvass tovább »