A történet 2022. decemberében kezdődött, amikor szokásomhoz híven összeválogattam pár aprósüti receptet és elkészítettem belőlük a karácsonyi mini sütiklub anyagát. (Ha kíváncsi vagy, milyen finomságok készültek, pörgesd vissza a Yokka Sütibarátok Klubja Facebook csoport hírfolyamát).
Tervezés közben felmerült a chocolate chip cookie elkészítésének ötlete is, és mivel az internet tele van ilyen témájú receptekkel, arra gondoltam, hogy én az eredeti változatra nevezek be. Ez pedig nem más, mint a massachusettsi Ruth Wakefield által 1939-ben „feltalált” Nestlé Toll House csokoládéval gazdagított keksz. Erről bővebben angol nyelven ITT olvashatsz.
Az eredeti recept – anyaghányad fél adaghoz
135 g búzafinomliszt
3 g sütőpor
½ csipet só
114 g vaj
75 g kristálycukor
75 g barna cukor
1 db egész tojás
½ tk vaníliakivonat
270 g csoki csepp
75 g dió
El is készült a remekmű, de a rengeteg cukortól olyan édes és lapos lett, hogy úgy döntöttem, ez sajnos nem üti meg a mércét, így ez a keksz, ebben a formában nem fog bekerülni a programba.
A tökéletes recept nyomában
Viszont nem hagyott nyugodni a dolog. Arra gondoltam, hogy csökkentem a cukor mennyiségét, így egyszerre két legyet ütök egy csapásra: kevésbé lesz édes a végeredmény és a kekszek sem lesznek olyan laposak. Ennek megfelelően elkészült a második adag süti is, ami édesség tekintetében már sokkal közelebb állt az én ízlésemhez, viszont technológiailag hiányzott belőle a cukor ahhoz, hogy ne kis gombócok, hanem formás, kerek kekszek készüljenek.
Na ekkor fogalmazódott meg bennem a chocolate chip cookie projekt igénye, vagyis elhatároztam, hogy én márpedig addig kutatok és sütök, amíg el nem készül a TÖKÉLETES chocolate chip cookie.
A projekt egy kicsit elhúzódott – több mint egy év telt el, mire végre kivehettem a sütőből a számomra tökéletes változatot.
Ténykedésemet a család kissé felhúzott szemöldökkel figyelte, de azt hiszem hozzá vannak szokva, hogy ha ráharapok egy témára, azt képes vagyok a végletekig elvinni. Mondjuk nem mondhatnám, hogy szenvedtek a próbálkozásaim közben, hiszen a számomra nem elég jó „selejteket” is boldogan elfogyasztották, nem értve, mi a baj velük. Ezekből pedig akadt néhány, hiszen több nekifutás – ha jól emlékszem – összesen tíz sütés kellett ahhoz, hogy megtaláljam a legjobb receptet.
Próbálkoztam tehát az eredeti recepttel, annak módosított változatával, számításba vettem a férjem által gyakran készített NoSalty oldalról származó receptet is (ennél mondjuk a tészta több mint 40%-a cukor), majd bepróbálkoztam a cukrászkönyv arzenálomban található Valrhona saját változatával és végül Anna Olson receptjével is.
Ahogy említettem, az eredeti túl édes és lapos volt, annak módosított változata viszont nem terült eléggé, férjem kedvenc receptje ehetetlenül édes számomra a sok cukortól és sajnos a profi recept sem vált be, mert bár pont eléggé nem volt édes, de az meg a rengeteg vajtól lett túl lapos. Talán Anna Olson receptje közelítette meg leginkább az áhított végeredményt, de én szerettem volna ahhoz képest még egy kicsit tovább csökkenteni a cukor mennyiségét.
Ezen tapasztalatokból kiindulva kezdtem el összerakni a saját anyaghányadomat. Valószínűleg minden épelméjű ember fejében megfogalmazódik a gondolat, hogy Excel táblában számolni egy egyszerű keksz anyaghányadát talán túlmegy egy bizonyos határon, de én azt vallom, ha valamit csinálunk, csináljuk rendesen.
El is készült az alábbi táblázat (ami nem tartalmazza annak a két saját változatnak az anyaghányadát, ami még a „nem elég jó” kategóriába esett). És végül, a rengeteg befektetett munka meghozta gyümölcsét, 2024 január 14-én, több mint egy évvel az első – eredeti – változat után elkészült a TÖKÉLETES keksz.
A tökéletesség alapkövei: ne vigyük túlzásba se a vaj, se a cukor használatát, sütőporból is jobb, ha kevesebbet használunk és bár én rajongok az igazán tartalmas sütikért, amiből nincs kispórolva az anyag, ez esetben a csokoládé és dió mennyisége is jobb, ha kevesebb. A só és vanília vagy vanília kivonat pedig még finomabbá teszik a végeredményt.
A számomra ideális változat
Anyaghányad (12-15 darabhoz):
165 g búzafinomliszt
2 g sütőpor
1 csipet só
145 g szobahőmérsékletű, puha vaj
65 g kristálycukor
65 g barna cukor
1 egész tojás
1 tk vanília kivonat
100 g csokoládé csepp
100 g durvára vágott olajos mag
Na és a recept:
A sütőt melegítsd elő kb. 180 Celsius fokra, alsó-felső sütési módra állítva. (Én kicsit alacsonyabb hőfokon sütök, mert nagyon erősen süt a sütőm. A sütő használatáról ITT olvashatsz bővebben.)
A szobahőmérsékletű vajat dolgozd el a kristálycukorral és barna cukorral, add hozzá a vanília kivonatot, majd keverd el benne a tojást.
A vajas, tojásos masszához add hozzá a sóval és sütőporral elkevert lisztet. Addig keverd, amíg homogén lesz, de ne keverd túl.
Ha összeállt a massza, keverd hozzá a csoki cseppeket és a diót.
Én az adagoláshoz fagyis kanalat használok, de sima kanállal is kiporciózhatod. Érdemes a masszát először a tenyeredben labdává formázni, majd a sütőlemezre helyezve ellapítani. Én itt is túlmegyek egy lépéssel, szeretem, ha a lehetőségekhez mérten szép egyformák, ezért egy kiszúrót és egy kávé tömörítőt használok a korongok megformázásához.
Egyszerre maximum 9 kekszet süss (3*3 sorban), hogy terülés közben ne süljenek össze. Nálam a sütési idő kb. 14 perc, de érdemes első alkalommal folyamatosan figyelned, hogy kitapasztald, a saját sütődben mi az ideális. A cél, hogy a szélén, illetve az alján kicsit pirultabb legyen, a tetején azonban maradjon szép halvány.
A TikTok csatornámon megtalálod a videót is az elkészítésről.