Cukrász Világbajnokság – Coupe du Monde de la Pâtisserie

Szabó Réka Kata

Szabó Réka Kata

Minden nehezítő körülmény ellenére és a megszokottól eltérő keretek között, de 2021-ben is sor került a világ legjelentősebb cukrászversenyére, ahol a résztvevők megmutathatták mire is képesek, ha cukrászatról, azon belül is tányérdesszertekről, fagyos desszertekről vagy cukrász műalkotásokról van szó. Ezúttal 11 csapat mérte össze tudását és kreativitását a kétnapos program során, fantasztikus desszertkölteményekkel kápráztatva el a szurkolókat és a zsűrit.

Mi fán terem a cukrász világbajnokság?

A Cukrász Világbajnokság (francia nevén Coupe du Monde de la Pâtisserie) a cukrászok legrangosabb világversenye, ahol a résztvevők a cukrászat minden ágában megmutathatják tudásukat.

A versenyt kétévente, januárban rendezik meg Lyon-ban, Franciaországban, ahova a kontinentális (európai, ázsiai, afrikai és latin-amerikai) kupákon jól teljesítő országok csapatai kerülhetnek be. Korábban 21, idén – a pandémia miatt – mindössze 11 ország képviseltette magát a megmérettetésen, melyre – szintén a járvány miatt – január helyett 2021. szeptemberben került sor.

A korábbi világbajnokok között olyan (számomra meghatározó) neveket találunk, mint a francia Christophe Michalak vagy a spanyol Jordi Bordas.

A neves világversenyt Gabriel Paillasson hívta életre 1989-ben, akinek eddig egyedüliként sikerült 29 éves korára megszereznie a Meilleur Ouvrier de France (MOF) mestercukrász és mester fagylaltkészítő címet is.

2019-ben a versenyt szervező bizottság elnöke a macaron-király Pierre Hermé lett, olyan társelnököket választva maga mellé, mint Claire Heitzler és Frédéric Cassel, akik vele együtt elkötelezetten képviselik az új elvárásoknak megfelelő, a fenntarthatóságot, szezonalitást és biodiverzitást szem előtt tartó, felelős cukrászatot.

Pierre Hermé és Gabriel Paillasson
Pierre Hermé és Gabriel Paillasson (fénykép forrása: sogoodmagazine.com)

Desszertek a természet jegyében

Ennek tükrében nem meglepő, hogy az idei verseny központi témája – amit a résztvevőknek minden versenydarabban következetesen meg kellett jeleníteniük – a természet volt. Az idei rendezvény mottója is ez volt: „Minden művészet a természet másolása”.

A három fős csapatok tagjai közül egy versenyző mindig a csokoládéra egy pedig a karamellre specializálódott szakember. A három cukrásznak ezúttal is mindössze 10 órája volt, hogy az alábbi remekműveket elkészítsék:

  • egy desszert, amit megoszthatunk – a korábbi csokoládés desszert helyébe lépő új elemet a Valrhona (a világbajnokság egyik fő szponzora) „Pure Origin” Grands Crus csokoládé válogatásból kiválasztott termékkel/termékekkel kellett elkészíteni úgy, hogy megjelenjen benne a cukrászatra jellemző játékosság
  • fagyos desszert – ezt az elemet kiegyensúlyozott receptúra és a textúrák harmóniája kell, hogy jellemezze. A tökéletes mű egy friss, gyümölcsös desszert, melynek ízei mindenkihez szólnak és legalább három különböző textúrát mutatnak meg, köztük a ropogósságot is.
  • éttermi desszert – a desszert minden elemét helyben kell elkészíteni úgy, ahogy egy étteremben, ráadásul elvárás az is, hogy több különböző hőmérsékletű elemet és különféle textúrákat tartalmazzon.
  • artisztikai művek – itt a verseny témájához kapcsolódó két műalkotás (értsd szobor) megvalósítása a cél, melyek közül az egyiknek csokoládéból, a másiknak karamellből kell készülnie, úgy, hogy azok harmonikusan összekapcsolódva jelenjenek meg a bemutató asztalon

Az olasz csapat (Massimo Pica, Lorenzo Puca és Andrea Restuccia) idén a méheket és a beporzást választotta témaként, melynek kivitelezésével egyöntetűen kivívták a zsűri elismerését és jelentős előnnyel nyerték meg a világbajnokságot, megelőzve a második helyre befutó japánokat és a harmadik helyezést elért (meglehetősen csalódott) franciákat.

Emellett idén két különdíjat is kiosztottak: a program szellemiségéhez illeszkedő „zero waste” díjat a svájci csapat, a „legjobb csapatszellem” díjat a vidám és mosolygós chilei csapat kapta.

Mikor lesz legközelebb Coupe du Monde de la Pâtisserie?

A következő esemény, aminek örülhetünk a 2022. január 23-25. közöttre tervezett Európa Kupa lesz, melynek szintén Lyon ad majd otthont. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy a mostani világbajnokságon részt vett csapatok ilyen rövid idő (mindössze 4 hónap) alatt hogyan tudnak majd felkészülni a megmérettetésre. A kupán legjobban teljesítő csapatokkal pedig előreláthatólag 2023 januárjában találkozhatunk a következő Cukrász Világbajnokságon.

Magyarok a Cukrász Világbajnokságon

Magyarország eddig egyszer, 2009-ben vett részt a világbajnokságon, ahol Mihályi László, Nesztovidisz Zoltánné, M. Tóth Zsolt és Auguszt József képviselte hazánkat, végül a 20. helyet megszerezve. 2012-ben pedig az Augusztné Ibolya, Boóc Judit és Kolonics Zoltán hármas mérettette meg magát a világbajnokság európai előselejtezőjében.

Kolonics Zoltán itt szerzett élményei és tapasztalatai alapján hívta életre 2014-ben az első SIRHA Desszertversenyt, amin nekem is volt szerencsém részt venni. Az azóta is kétévente megrendezett – és egyre színvonalasabb – megmérettetés nem titkolt célja, hogy a világbajnoksághoz hasonló tematikával adjon lehetőséget a cukrász tehetségeknek tudásuk megcsillogtatására.

Ha még nem láttál ilyen versenyt belülről, akkor egyrészt mindenképpen érdemes ellátogatnod a 2022. március 22-24. közöttre tervezett SIRHA Budapest kiállításra, másrészt érdemes belenézned a Sütimester – krémek krémje (Bake Off Creme de la Creme) című műsorba.

Ha egy átfogó program keretében szívesen tudnál meg többet az egyes desszertekről, szeretettel ajánlom figyelmedbe online sütemény készítő tanfolyamaimat, melyek egy-egy téma köré épülve adnak széleskörű ismereteket az amatőr vagy akár profi cukrászoknak.

Ha saját cukrász vállalkozás indítását tervezed és szeretnél felkészülten belevágni, akkor a sikeres elindulást támogató ‘Hobbi cukrászból vállalkozó” programot, vagy annak egyes elemeit (vállalkozóvá válás, cukrászműhely kialakítás, cukrász marketing, cukrászműhely működtetése) ajánlom.

Ha szívesen értesülnél a legfrissebb blogbejegyzésekről, induló kurzusokról vagy egyéb sütis hírekről, iratkozz fel hírlevelemre

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email

Vélemény, hozzászólás?

Kapcsolódó bejegyzések

sütő
Cukrászat

Mindent a sütésről – sütő használati kisokos

Ha – akárcsak én – Te is azok közé tartozol, akik soha nem értették, mégis mi értelme lehet fizikát és kémiát tanulni, akkor remélem, ezzel a bejegyzéssel sikerül kicsit más fényben feltűntetnem ezt a két mostohán kezelt tudományterületet.

Olvass tovább »
mennyibe kerül egy torta
vállalkozás

Mennyibe kerül egy torta

Akár fogyasztóként, akár hobbicukrászként, akár cukrász vállalkozóként gondolkodsz el a torták áráról, mindenképpen érdemes figyelembe venni néhány szempontot, ha azt kell meghatároznod, miért kerül egy torta annyiba, amennyibe.

Olvass tovább »