cukrász eszközök

Cukrász eszközök a konyhában

Szabó Réka Kata

Szabó Réka Kata

Milyen eszközökre van mindenképpen szükséged egy süti készítés szempontjából jól felszerelt konyhában, és melyek azok, amik sokat segíthetnek, hogy a végeredmény a lehető legszebb és legfinomabb legyen? Ebben a cikkben összefoglaltam Neked.

A jó sütemény titka a minőségi alapanyag, a megfelelő eszközök használata és a szükséges technológia ismerete. Ha ez a három tényező rendben van, biztos lehetsz a sikerben. Lelkes amatőr cukrászok számára szervezett tanfolyamaimon is ezt az elvet igyekszem átadni a résztvevőknek.

Nem állítom, hogy az alábbi eszközök nélkül lehetetlen lenne süteményt, tortát vagy desszertet készíteni, de tény, hogy egy kezdő cukrász szett megkönnyíti a munkát és segít elérni a kívánt eredményt.

Én is szoktam nyaralás közben, az éppen rendelkezésre álló eszközökkel sütni, de olyankor félkarú óriásnak érzem magam, és az eredménnyel sosem vagyok elégedett. Ettől függetlenül azok, akik elfogyasztják nem nagyon szoktak panaszkodni, hiszen a jó alapanyag és a megfelelő technológiai ismeretek miatt az eredmény még így is jó. Nekem kell egyszerűen lejjebb adnom az elvárásaimat, vagy a lehetőségekhez igazítani a recepteket.

Számomra az alábbi eszközök jelentik a biztos alapot:

  • sütő sütőlemezekkel és ráccsal, lehetőleg elektromos típus, kapcsolható hőlégkeverés funkcióval
  • a szilikonos sütőpapír nagy barátja a hobbi cukrásznak, hiszen segít, hogy a tészta ne ragadjon a sütőlemezhez, de jól használható tészták lisztezés nélküli nyújtásához is
  • főzőlap, lehetőleg indukciós, ami az alacsonytól a nagyig terjedő teljesítményével mindenben segít a csoki olvasztástól a gyors vízforralásig
  • a különböző sütőformák közül én piskóta sütéshez a rozsdamentes tortagyűrűre esküszöm, sajttorták gőzös sütéséhez kapcsos tortaformát használok, de rendszeresen használok mini és normál méretű muffin sütő formát is
  • digitális mérleg, ami 1 grammig mér, hiszen a cukrászat egyik legfontosabb alapelve, hogy mindent mérni kell
  • a kézi robotgép és annak habverő feje szintén a hobbi és profi cukrász nagy barátja, hiszen megerőltető kézi erőkifejtés nélkül verhetünk vele megfelelő állagú habot
  • egy kézi mixer szett botmixer része segít a pürésítésben és az emulgeálásban, habverő feje a tejszín tökéletes kihabosításában, daráló része pedig a kekszek és olajos magvak darálásában
  • szűrőből érdemes a kezünk ügyében tartani egy sűrű szövésű változatot, mely a száraz alapanyagok szitálása mellett krémek szűrésére is alkalmas, illetve egy normál változatot is, ha pl. mandulalisztet szeretnénk átszitálni
  • a krémek és masszák keveréséhez, vízgőz feletti olvasztáshoz érdemes rozsdamentes fém tálakat beszerezni, melyek nem csak tartósabbak műanyag társaiknál, de hőállóak és tisztábban is tarthatóak
  • spatula nélkül már el sem tudom képzelni, hogyan lehet sütni, hiszen ez az eszköz segít maradék nélkül kiszedni a tálakból és lábosokból az alapanyagokat – szinte fáj látnom, amikor főzőműsorokban fakanállal szednek ki valamit egy tálból, aminek így aztán kb. a negyede benne is marad (érdemes beszerezni hajlékony, sima felületű változatot pl. az IKEA-ból, illetve keményebb, hőálló változatot is)
  • a kézi habverő, nem csak habveréskor jön jól, ha épp nem működik a robotgép, de megfelelően használva segít a masszák alapos elkeverésében is
  • a habzsák számomra elengedhetetlen kellék, hiszen tökéletes társ nem csak a massza formázásban, de pl. szilikon formák megtöltésében és a desszertek díszítésben is
  • a habkártya, esetleg cukrász spakli segítségével nem csak az asztalt könnyebb tisztán tartani, de darabolhatsz vele tésztát, vagy simíthatsz krémet is
  • az állítható tortakarika nagy segítséget jelent torták betöltésekor
  • desszertek és torták hűtéséhez/fagyasztásához érdemes tálcából olyat beszerezni, ami könnyedén befér a hűtődbe, fagyasztódba is
  • tészták, torták, sütemények szeleteléséhez és vágásához célszerű egy hosszú, vékony pengéjű sima, illetve egy ugyanilyen recés kést is beszerezni
  • szükséged lesz ecsetre is, de nagyon fontos, hogy külön-külön ecsetet használj a tojáskenéshez és pl. a liszt lesepréséhez
  • én tészták nyújtásához kétféle nyújtófát használok: az egyik egy kb. 5 cm átmérőjű fa rúd, a másik egy ennél kétszer vastagabb tengelyen forgó változat
  • a díszítőcsövek közül érdemes néhány különböző méretű sima, és csillag végű változatot beszerezni, melyeket számtalan módon lehet használni

Profi cukrász kellékek alkalmazásával speciális tevékenységeket, technikákat is be tudsz vetni, illetve még szebbé, jobbá teheted a végeredményt.

  • ha nagyobb mennyiséggel dolgozol, vagy egyszerűen szeretnéd megkönnyíteni és hatékonyabbá tenni a sütést, érdemes beszerezni egy álló konyhai robotgépet is mely alapvetően habosításra, krémesítésre és dagasztásra is jó, de egy jó minőségű típus ezeken felül számtalan egyéb kiegészítővel is felszerelhető, így akár fagylalt- vagy tésztakészítésre is alkalmas lehet
  • a maghőmérő elengedhetetlen segédeszköz macaron készítéshez, csokoládé temperáláshoz, vagy angolkrém/curd főzéséhez
  • a legkülönbözőbb masszák egyenletes elterítéséhez, illetve torták körbekenéséhez, és töltéséhez nagyszerű segédeszköz a hajlított kenőkés, lehetőleg mini és normál méretben is
  • töltött torták burkolásához, díszítéséhez nagy segítséget nyújt egy forgó tortaállvány
  • ma már nagyon népszerűek a mousse desszertek (aminek személy szerint nagyon örülök), melyek elkészítéséhez érdemes beszerezni szilikon formá(ka)t – ha pedig már ilyesmit vásárolsz, érdemes átgondolni, mi mindenre szeretnéd használni és ennek megfelelő szettet beszerezni

Ezeken felül, egyes speciális tevékenységekhez speciális eszközöket kell beszerezned: csokoládé készítéshez pl. csokoládé olvasztót (esetleg temperálót), vagy melegen tartót, polikarbonát bonbon formákat, mártóvillát, gitter rácsot; fagylalt készítéshez egy lehetőleg nagy teljesítményű házi fagylaltgépet; tortadíszítéshez kiegészítőket, esetleg szóró pisztolyt; tányérdesszertekhez pl. szifont és műanyag tubust.

Ha egy átfogó program keretében szívesen tudnál meg többet az egyes desszertekről, szeretettel ajánlom figyelmedbe online sütemény készítő tanfolyamaimat, melyek egy-egy téma köré épülve adnak széleskörű ismereteket az amatőr vagy akár profi cukrászoknak.

Ha saját cukrász vállalkozás indítását tervezed és szeretnél felkészülten belevágni, akkor a sikeres elindulást támogató ‘Hobbi cukrászból vállalkozó” programot, vagy annak egyes elemeit (vállalkozóvá válás, cukrászműhely kialakítás, cukrász marketing, cukrászműhely működtetése) ajánlom.

Ha szívesen értesülnél a legfrissebb blogbejegyzésekről, induló kurzusokról vagy egyéb sütis hírekről, iratkozz fel hírlevelemre

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email

Kapcsolódó bejegyzések

Cukrászat

A tökéletes chocolate chip cookie nyomában

Be kell vallanom, hogy nem vagyok egy keksz rajongó – az aprósütiknek is inkább azokat a változatait szeretem, amelyek nem egy egyszerű omlós tésztán alapulnak, hanem van bennük valami különleges. A chocolate chip cookie viszont egy olyan klasszikus, ami megmozgatta a fantáziámat.

Olvass tovább »
sütő
Cukrászat

Mindent a sütésről – sütő használati kisokos

Ha – akárcsak én – Te is azok közé tartozol, akik soha nem értették, mégis mi értelme lehet fizikát és kémiát tanulni, akkor remélem, ezzel a bejegyzéssel sikerül kicsit más fényben feltűntetnem ezt a két mostohán kezelt tudományterületet.

Olvass tovább »